slika1

Vaše dijete sudjeluje na natjecanjima, razveselimo ga i pomognimo mu!

TENIS JE IGRA.

Zadovoljstvo natjecanja je na prvom mjestu.

Pobjednik ili poraženi, najvažnije je DATI SVE OD SEBE.

R O D I T E LJ I

Roditelji igraju važnu ulogu u sportskom obrazovanju svog djeteta.

Ovo je mala pomoć u obraćanju pažnje na dobre i loše strane u pristupu djeci.

Najvažnije je da – roditelji ostanu roditelji.

DA

PODRŽAVAJTE KOD SVOG DJETETA ZADOVOLJSTVO U NATJECANJU

Natjecanje treba ostati igra.

Dijete doživljava turnir kao nešto posebno. U razvijanju zadovoljstva u natjecanju ne treba preskakati nivoe turnira uvjeravajući dijete kako ” nema veze što je izgubilo jer su i tako svi stariji od njega “. Djeca vole pobjeñivati i dozvolimo im to na nivou gdje su pobjede češće nego porazi.

RAZVIJAJTE SPORTSKI DUHslika1

Agresivnost, hrabrost, volja – nisu sinonimi za “mržnju”. Sportski duh treba biti baza u sportskom obrazovanju a poštivanje protivnika važna stvar odgoja.

OSAMOSTALITE SVOJE DIJETE

Dozvolite mu da samo spremi svoje stvari za igru i pustite mu da samo vodi brigu o stvarima. Dok je dijete na igralištu, ne igrajte se suca – djelitelja pravde. Djeca su sama na terenu i trener će ih usmjeriti kako donositi ispravne odluke.

SUZDRŽITE SE OD INTERVENCIJA ZA VRIJEME SUSRETA

Možete hrabriti i podržavati svoje dijete ali bez pretjerivanja. Za vrijeme meča ne smijete se miješati u odluke i trebate se suzdržati od davanja tehničkih i taktičkih savjeta. 

ČESTITAJTE VAŠEM DJETETU NA DOBROM PONAŠANJUslika2

Bez obzira na rezultat, pobjedu ili poraz, ne oklijevajte čestitati ako se Vaše dijete ponašalo borbeno, hrabro i sportski. Budite sigurni, dijete se trudilo pružiti maksimum.

BUDITE POZITIVNI NAKON PORAZA – VAŠA ULOGA JE OHRABRITI VAŠE DIJETE

Ako je pružilo maksimum, pokušajte pronaći pozitivne elemente kako bi mu pomogli u pripremi za slijedeći meč. Ograničite se na osnove ponašanja i pristup igri a tehničke i taktičke detalje ostavite trenerima.

POŠTUJTE PROTIVNIKA SVOG DJETETA KAO I NJEGOVE RODITELJE

slika3Ako uspostavite pozitivan odnos s roditeljima djece s kojima se Vaše dijete natječe – tijek susreta će biti u sportskom duhu a i Vi možete steći nove prijatelje.

DOZVOLITE DJETETU DA SVOJIM RIJEČIMA OPIŠE MEČ

Potaknite razgovor u kojem će dijete izraziti svoje dojmove o igri. Ne namećite mu svoja razmišljanja. To će mu pomoći da se otvori i svojim riječima dočara doživljaje.

ZNATE LI DA JE ZA NAPREDAK U TENISU KVALITETA TRENINGA VAŽNIJA OD KOLIČINE TRENINGA?

Pravilan intenzitet i potpuna koncentracija u treningu važniji su od dužine treninga i nedovoljnog zalaganja u radu.

TENIS VAŠEG DJETETA JE PRIJE SVEGA NJEGOVA ODGOVORNOST

Napori i žrtve koje dijete ulaže kako bi ostvarilo uspjeh u tenisu, moraju biti izraz njegove slobodne volje.slika4

OHRABRITE SVOJE DIJETE DA SE BAVI I DRUGIM SPORTOVIMA

Vježbanje drugih sportskih aktivnosti, kolektivnih i individualnih, razvit će kod Vašeg djeteta fizičke i moralne kvalitete koje će mu koristiti u njegovom sportu

STVORITE POVJERENJE U TRENERA

Treneri su kvalificirani da rade svoj posao. Razgovarajte s njima, pomoći će vam kod svih Vaših dvojbi. Ne stavljajte se na njihovo mjesto. Pomognite im podržavajući ih. Da možete raditi trenerov posao na boljem nivou – trener Vam ne bi ni trebao.

NE

NE PREUVELIČAVAJTE USPJEH I NE DRAMATIZIRAJTE NEUSPJEH

slika5Preuveličavanjem pobjede riskirate nehotično poticanje da se Vaše dijete zadovolji prikazanom igrom i da prestane težiti još boljoj izvedbi. Dramatiziranjem poraza ne pomažete da ionako stvoreni stres i razočaranje prirodno proñu, već stvarate kod djeteta strah od slijedećih mečeva.

NE TRAŽITE DA DIJETE OSTVARUJE VAŠE AMBICIJE

Tražite li od djeteta da ispuni ono što biste VI željeli, riskirate kod njega rušenje iluzije koje dijete samo stvara o sebi.

NE POVEĆAVAJTE SVOJU NERVOZU KOD NATJECANJAslika6

Svaki način držanja, svaka gesta, svaka riječ biti će primijećena od strane igrača na terenu. Vaše nervozno ponašanje poremetiti će stav djeteta na terenu što će ometati njegovu najbolju izvedbu.

NE PRIHVAĆAJTE LOŠE PONAŠANJE

Napucavanje loptica, bacanje reketa, uvrede, psovke, negativan stav prema igri – NIKADA PREŠUTNO NE PRIHVAĆAJTE.

Prelaženje preko negativnosti koje se dogañaju na terenu dovesti će do loših navika koje je teško ispraviti.

NE POSTAVLJAJTE PREVISOKE CILJEVE

Postavljanjem previsokih ciljeva riskirate psihološku blokadu kod Vašeg djeteta. Kad ne postigne zadani cilj, dijete će imati osjećaj neuspješnosti i strah od natjecanja će porasti.

NE KORISTITE IRONIJU I SARKAZAM ZA MOTIVIRANJE VAŠEG DJETETA

Poštivanje, potpora i ohrabrenje – najbolji su načini motivacije.

NE USPOREðUJTE IGRU SVOGA DJETETA S IZVEDBAMA PROTIVNIKA

Napredak Vašeg djeteta odvija se strogo individualno, u njegovom ritmu, i različit je od druge djece njegove dobi. Nije važno u kom vremenu će dijete postići napredak već krajni nivo koji može doseći.

NE POSTAVLJAJTE VAŠE DIJETE NA POSTOLJEslika7

Vaše dijete nije najbolje, najjače, najljepše i najinteligentnije. Ako i nije daleko od toga, ne pretvarajte ga u zvijezdu već mu pomozite da bude čvrsto “na zemlji”. Najviše ćete mu pomoći ako ga svakodnevno ohrabrujete da postigne malo više. I dijete će tako uživati u svom napretku.

NE KRIVITE VAŠE DIJETE ZA NAPORE KOJE VI ULAŽETE

Ukoliko budete djetetu davali do znanja koliko ste vremena i novca uložili u njegovo bavljenje tenisom, to će kod njega najvjerojatnije izazvati dodatni pritisak. Stoga, s djetetom  tvoreno razgovarajte o zalaganju a ne o ulaganju.