Tennis Fashion_Pic

Tennis Fashion_PicTenis je poznat kao gospodska igra, kako u pogledu ponašanja, tako i u pogledu oblačenja i izgleda igrača. Propisi oblačenja i ponašanja protežu se od terena pa sve do svlačionice. Igračima se savjetuje da pri oblačenju najviše obrate pažnju na udobnost, te da im odjeća što više odgovara natjecateljskim zahtjevima, ali sve dok je u suglasju sa mjestom igranja. Uvijek je dobro unaprijed provjeriti specifičnosti propisa odijevanja klubova u kojima se planira igrati tenis.

 

 Odijevanje muškaraca

wimbledon-tennis-fashion-rafael-nadal-1Propisi oblačenja za muškarce su se uvelike promijenili od vremena kada je igra izmišljena. U jednom periodu muška odjeća je izgledala kao da je za neki svečani povod: duge hlače, do vrha zakopčane košulje i uvučene ispod hlača, često sa prslukom preko. Danas, odjeća za tenisače na svim nivoima igre podrazumijeva teniske hlačice (dužine iznad ili ispod koljena, sa džepovima i obično načinjen od materijala prigodnog za sport, poput poliestera ili materijala specijaliziranog za odvođenje vlage), tenis polo majica (također često načinjena od materijala koji pomaže igračima u hlađenju tijela), i kapa ili traka za kosu. Neki tenisači vole igrati u običnim majicama (T-shirt) kada je to dozvoljeno. Zavisno od mjesta igranja, nekada se od igrača zahtjeva da nose majice sa ovratnikom.

Odijevanje žena

woman tennis_fashion

Kada su prve žene počele igrati tenis, radile su to odjevene u duge haljine, ponekad i sa korzetima i dugim rukavima. Kako je vrijeme prolazilo, odijevale su se u suknje do koljena ili tik iznad koljena. Ljeti bi nosile polo majice. Danas, u modernom vremenu, tenis je napredovao tako daleko da je postao svojevrsna modna pista, a mnoge najbolje tenisačice i same dizajniraju vlastitu odjeću. U mnogim slučajevima, žene se još uvijek ohrabruju da tokom igre nose nešto što asocira na suknje, iako su često ispod suknji sportski dizajnirani šorcevi. Za gornji dio odjeće prihvatljivo je sve što daje adekvatnu podršku ženama a istovremeno ne pokazuje previše. Iako neki teniski klubovi imaju striktna pravila oko odijevanja, skoro nigdje nećete pogriješiti ako izaberete suknju za tenis i polo majicu.

 

Boje, obuća i drugi detalji

Svi teniski klubovi, u pravilima za odijevanje, najviše pažnje pridaju obući tenisača. Postoji više načina na koji se na teniskom terenu mogu ostaviti tragovi, korištenjem obuće sa crnim đonom (tvrde podloge). Takva obuća je strogo zabranjena čak i na javnim terenima. Igračima se preporučuje da biraju tenisice ili barem neke drugu sportsku obuću koja nemaju đonove koji ostavljaju tragove. Za neke teniske podloge, poput zemljane, teniski klubovi mogu izričito zahtijevati nošenje isključivo tenisica.rog blazer

Neki poznati i ekskluzivni klubovi zahtijevaju određenu odjeću, kao i boju odjeće, za tenisače. Tako All England Club, organizator i domaćin Wimbledonskog turnira, zahtijeva da igrači nose samo bijelu odjeću. Drugi klubovi mogu imati slična pravila, tako da je dobro kada prvi put igrate, uvijek unaprijed raspitati se oko pravila odijevanja u klubu na čijim terenima trebate igrati, bilo da ste profesionalac ili se tenisom bavite samo rekreativno.