tennisballs

tennisballsPrve teniske loptice su bile izrađene od kožnih vrećica punjenih ljudskom ili životinjskom dlakom. Vulkanizirana guma se prvi puta upotrebljavala za izradu teniskih loptica davne 1870. godine.

Žuto – zelene teniske loptice su uvedene u sport 1972. godine. Prije toga, sve teniske loptice su bile bijele ili crne, zavisno od boje podloge na kojoj se igralo. Trenutna boja koja se koristi pri izradi teniskih loptica poznata je kao “optička žuta”, i dokazano je da je ona druga najuočljivija boja loptice za razne podloge i uvjete u kojima se igra tenis.

Kada bi se teniske loptice proizvodile samo prema znanstvenim činjenicama,koristile bi se narančaste loptice. Činjenica da su takve loptice slabije vidljive na televizijskim ekranima je spriječila da se danas koriste loptice ove boje.

Tri tipa teniskih loptica se koriste za profesionalne teniske mečeve, za različite podloge – zemlju, travu, tvrde i dvoranske podloge. Do 2002. godine samo jedan tip loptica se koristio na svim podlogama. Devet od deset (9/10) teniskih loptica se proizvodi u Aziji, gdje gume kao glavnog sastojka u proizvodnji loptica, ima u izobilju. Šuplja unutrašnjost teniskih loptica u početku se stavljala pod pritisak tako što bi se prije zatvaranja dodavale kemikalije, koje bi ostale zarobljene unutra. Nakon zatvaranja bi se uz pomoć topline aktivirale ove kemikalije i tako podizao pritisak u unutrašnjosti loptice.vintage-tennis-can

Suvremene teniske loptice se hermetički zatvaraju kada se dvije polovice loptice spajaju zajedno u posebnoj kompresijskoj komori. Najskuplji materijal koji se koristi u proizvodnji loptica je (vuneni) filc koji pokriva loptica. Filc se “rastapa” na lopticu tijekom procesa izrade i igra ključnu ulogu u letu i aerodinamici loptice. Svake godine proizvede se u svijetu oko 300 milijuna teniskih loptica. Pošto se teniske loptice teško recikliraju, rabljene loptice imaju i svoje alternativne upotrebe. U Engleskoj, na primjer, korištene teniske loptice sa važnih turnira se koriste kao staništa za ugrožene vrste puhova.

Vrhunske teniske loptice se nakon izrade skladište u hermetički zatvorene posude u kojima stoje do prodaje i upotrebe. Loptice počinju gubiti pritisak od trenutka kada se posude u kojima ih je proizvođač zapakirao otvore, ali se taj pritisak može povratiti u posebnim komorama namijenjenim za vraćanje pritiska. Pritisak u lopticama kvalitete potrebne za teniski meč iznosi približno 2 atmosfere. Loptice odobrene od strane ITF (International Tennis Federation) moraju težiti od 56.7 grama pa do 58.5 grama. Promjer loptice mora biti između 63.5 mm i 66.7 mm. Preko 200 proizvođača loptica ima potvrđen kvalitetu od strane ITF-a.

Dunlop-Championship-All-Surface-4-Ball-Can-12-Cans-020078Neki tenisači preferiraju koristiti loptice koje nisu pod pritiskom, jer one postaju lakše i aerodinamičnije što se duže igra sa njima. Gumena jezgra teniskih loptica se još proizvode i služe za igranje “Real tenisa”, prethodnika modernom “lawn” tenisu.

Obične teniske loptice nisu pogodne kao igračke za pse i druge kućne ljubimce zbog boje korištene u izradi, koja je kancerogena. Posebne teniske loptice se izrađuju kao igračke za pse. Boja štampe koja se koristi na loptici da bi označila proizvođača se određuje na osnovu podloge terena na kojoj će biti korištene loptice.