img35

 Počeci tenisa u Koprivnici

img35
Fedor Malančec i Josip Palada
Tenis se u Koprivnici počeo igrati 1908. godine u tvorničkom parku na “Danici”, a igrala su ga uglavnom gospoda koja su na tenis dolazila fijakerom. Tu je kao dječak počeo sa tenisom i poznati koprivnički slikar, Fedor Malančec, a manje je poznato da je on kasnije bio peti na jugoslavenskoj rang listi kao igrač, a u jednom periodu (1935. – 1936.) i savezni kapetan Davis cup reprezentacije Jugoslavije.

Na tenisu se našao najprije kao sakupljač lopti gospodi koja su igrala (igrališta u to vrijeme nisu bila ograđena pa su loptice letjele na sve strane, a sakupljala su ih djeca), a kasnije je i sam uhvatio priliku i zaigrao tenis. Neizostavna imena u koprivničkoj sportskoj povijesti svakako su braća Friedrich. Prema kroničaru i povjesničaru sporta, ing. Milivoju Radoviću, govoreći o braći Friedrich ističe: „Riječ je o velikoj, a u sportskom pogledu osobito istaknutoj i vjerojatno jednoj od najuspješnijih i najzaslužnijih sportskih obitelji Hrvatske i Jugoslavije. U obitelji od jedanaestero djece posebno su se na sportskom polju istaknula četiri brata : Ferdo, Franjo, Dragutin (poznatiji po nadimku Karlek) i Krešimir . Bili su izvrsni sportaši, osnivači sportskih klubova i organizatori . . . ( povijest sporta, br. 50, siječanj,veljača,ožujak 1982.).

Braa Friedrich
Braća Friedrich
Ferdo je bio i osnivač nogometnog kluba „Slaven”, a za tenis su posebno značajna imena Dragutina i Krešimira. Bili su svestrani sportaši , ali su se posebno istakli svojim rezultatima u tenisu. Krešimir je bio pojedinačni prvak Jugoslavije 1928. I četiri puta član Davis Cup reprezentacije, a u paru sa bratom Dragutinom bili su prvaci Jugoslavije 1928.- 1930. Godine. Te tri godine bili su nastupajući za zagrebački HAŠK i momčadski prvaci Jugoslavije, a posebno je značajno istaknuti da su momčad činila čak tri koprivničanca i to Karlek Friedrich, Krešimir Friedrich i Fedor Malančec. 

momad HAK_prvenstvo_Jugoslavije_1933_1
momčad HAŠK-a

Na inicijativu prof. Kostinčara početnih godina prvog svjetskog rata, počela je izgradnja teniskog igrališta kod zgrade nekadašnje Gimnazije(današnja OŠ A.N.Gostovinski). Igralištem su se osim školaraca koristili i građani, a zabilježeno je da su zaigrale i djevojke. Međutim, igralište se nije održavalo, a klub nije osnovan pa je interes opet pomalo slabio. Između 1925. I 1930. godine napravljeno je novo tenisko igralište na sredini đačkog igrališta kod stare gimnazije, koje se malo bolje održavalo , ali ni ovaj put klub nije osnovan.

Osnivanje TK Koprivnica

teren 2_1979g
Krsto Milošić, Vladimir Jukić, Tihomir Šifkorn, Zlatan Horvat, Marijan Ivančan (čuči)
TK Koprivnica osnovan je na osnivačkoj skupštini 18. svibnja 1978. Na kojoj je izabran i prvi Upravni odbor, članovi su bili : Željko Matiša, Hrvoje Neimarević, Tihomir Šifkorn, Zlatan Horvat, Marijan Ivančan, Đuro Pokrajac, Krsto Milošić. Na konstituirajućoj sjednici UO održanoj 6. lipnja 1978. izabrani su jednoglasno : za predsjednika Tihomir Šifkorn, za potpredsjednika Krsto Milošić i za tajnika Đuro Pokrajac. Krajem rujna iste godine dovršena su prva dva terena (današnji 1 i 2) i počelo je putem medija okupljanje članstva za rekreativno bavljenje tenisom. Početkom sezone,na proljeće iduće godine okupljeno je već 60-ak članova, a intenzivno se razmišlja o pokretanju teniske škole za djecu. Sredinom sezone uz pomoć građevinskog poduzeća „Tehnika” izgrađen je zid za trening.

img29
Prva generacija Teniske škole 1980.
Početkom 1980. Angažiranjem teniskog trenera iz Varaždina, Franje Tomašića – Lordija, pokrenuta je teniska škola kluba u mjesecu svibnju. Na upisu se pojavilo 135 djece, a selekcijom je do kraja godine njihov broj sveden na 30-ak do kraja sezone. Trening je u zimskom periodu organiziran u dvorani „Partizan”, današnjoj stolnoteniskoj dvorani i dvorani nekadašnje IV osnovne škole(specijalna ). Ispred zida je asfaltirano igralište koje je iscrtano pa su se treninzi održavali uglavnom na asfaltu budući da je interes za tenis sve više rastao, a ukupni broj članova narastao na više od 130. Zbog povećanog broja članova 1982. napravljena su još dva zemljana igrališta(današnji 4 i 5), a 1986. izgrađeno je i peto igralište( današnji broj 3). To je vrijeme kada se tijekom godina igraju prijateljski susreti sa klubovima iz Varaždina, Bjelovara, Domžala,Ivanca,Vrbovca . . .  

Teniska škola i dalje uspješno radi, okuplja sve više djece, a svake godine bez prekida upisuje novu generaciju polaznika, te se selekcijom dolazi do stvaranja prvih momčadi u mlađim dobnim skupinama. 

img24
Prva juniorska momčad – Denis Femec, Berislav Godek, Krešimir Šifkorn (gornji red), Nenad Vondraček i Davor Šifkorn (donji red), nedostaju Davor Lokotar i Zvonimir Šimunović

Od 1987. formirana je i seniorska momčad kluba koja se natjecala u II Hrvatskoj teniskoj ligi – grupa sjever, a bila je sastavljena uglavnom od juniora poniklih u teniskoj školi kluba. Od 1990. godine klub je po prvi puta organizirao turnir iz kalendara tadašnjeg Teniskog saveza Hrvatske za djecu do 12 godina, a iduće godine seniorska momčad kluba postala je prvak II lige sjever i izborila nastup iduće sezone u najkvalitetnijem republičkom ligaškom natjecanju, međutim zbog osamostaljenja Hrvatske stekla je pravo nastupa u jedinstvenoj II Hrvatskoj teniskoj ligi u kojoj se 20 godina kasnije bez prekida i dalje natječe. Godine 1991. uz pomoć građevinskog poduzeća „Tehnika”, izgrađen je montažni objekt na teniskim terenima i zaposlena su dvojica domara, budući da su do tada članovi kroz radne akcije sami uređivali i održavali terene, a po ključeve terena se išlo kod domara stadiona(kod streljane). Iduće godine postavljena je rasvjeta na terenima 1,2 i 3, što je značajno povećalo kapacitete postojećih igrališta. U to vrijeme pokrenuti su i prijateljski susreti rekreativnih članova kluba sa odgovarajućim ekipama Hoča iz Slovenije gdje je „Podravka” imala tvornicu i Umaga.

img28
Seniorska momčad 1990. godine

Krajem 1993. godine, u prigradskom naselju Herešin, seoski dom je preuređen u dvoranu za tenis postavljanjem tepiha na betonski pod. Iako je dvorana bila preniska i u nju nije mogao stati teniski teren normalnih dimenzija, bio je to značajan pomak jer je dobar dio članstva, a prvenstveno polaznici Teniske škole, mogli kontinuirano igrati tenis i tijekom zimskih mjeseci. Od 1994. godine klub postaje organizator Otvorenog prvenstva Koprivnice za dječake i djevojčice do 14 godina pod nazivom „Lino kup”, a koje se igra još i danas, ali unatrag sedam godina pod nazivom „Čokolino kup”, okupljajući veliki broj djece diljem Hrvatske.

Odlukom UO, uz značajnu pomoć sponzora, TK Koprivnica, kupio je početkom 1996. godine, balon za dva teniska terena, koja je omogućila rad kluba i bavljenje tenisom tijekom cijele godine i na istoj lokaciji. Nužnost nabavke balona proizlazi i iz činjenice da je zainteresiranih bilo toliko da se do 1998. godine tenis u zimskom periodu igrao i u balonu na Gradskom stadionu kao i u Herešinu, nakon čega je dvorana u Herešinu postala proizvodni pogon. Od 1997 do 1999 godine klub je pored turnira za djecu do 12 i do 14 godina koji su već postali tradicionalni, organizirao turnir za seniore iz kalendara HTS-a, pod nazivom „Tuborg kup”, koji se igrao za nagradni fond od 3000 DEM. Od 1998. godine pokrenuto je više prijateljskih susreta u rekreativnim, te seniorskim i juniorskim kategorijama sa odgovarajućim ekipama „Tehnike”, Zagreba, Virovitice, Đakova, uz odigravanje već tradicionalnih u Umagu sa TK „Katoro” i u Hočama kod Maribora sa TK”Hoče” u Sloveniji.

U periodu od 2001. do 2003. godine, prva seniorska momčad kluba bila je sudionik kvalifikacija za ulazak u najelitniji ligaški razred u Republici Hrvatskoj, ali je poražena tih godina redom od Medveščaka, Splita i Pećina iz Rijeke. 

img30
Momčadi Koprivnice i Medveščaka – doigravanje za ulazak u prvu ligu 2002.

Godine 2001. upućen je zahtjev Gradskom poglavarstvu zbog nedostatka odgovarajućih klupskih prostorija. Gradsko poglavarstvo je dodijelilo Teniskom klubu Koprivnica prostor ispod tribine Gradskog stadiona, pa je 2002. godine započeto sa prvim zidarskim radovima. Tijekom idućih godina radovi su se odvijali sporo, prvenstveno zbog nedostatka financijskih sredstava, budući da je u izgradnji sudjelovao isključivo klub vlastitim sredstvima. Do značajnijeg pomaka u izgradnji klupskih prostorija došlo je tek dolaskom nove Uprave kluba 2009. godine. Važno je spomenuti da su svi objekti koje klub koristi, izgrađeni vlastitim sredstvima ili vrijednim radom svojih članova.

U povijesti kluba značajan doprinos njegovom razvoju dali su svi dosadašnji predsjednici, a to su bili redom, Tihomir Šifkorn, Krsto Milošić, Ivan Samaržija, Đuro Pokrajac, Drago Galović, Ante Babić, Željko Đurđina i aktualni predsjednik Dragutin Gašpari.

TK Koprivnica danas

DSC02919
TK Koprivnica u ljetnoj sezoni
Danas, 2011. godine, TK Koprivnica je jedan od nositelja teniskog sporta u regiji. Prema rang listi teniskih klubova koju je za 2010. godinu izradio HTS, naš klub nalazi se na 13. mjestu prema 20-ak parametara koji su uzeti u obzir kod ocjenjivanja, od 127 klubova članova HTS-a koji su rangirani. U klubu su u radnom odnosu zaposlena 3 trenera i 3 domara, dok su Uprava i tajnik kluba volonteri. Klub danas ima više od 200 članova, od čega su oko 110 djeca polaznici Teniske škole. Temeljem velikog broja polaznika Teniske škole, klub je na momčadskim natjecanjima zastupljen sa momčadima u gotovo svim kategorijama – dvije seniorske momčadi, juniorska momčad do 18 godina, momčad dječaka i djevojčica do 14 godina , te tri momčadi za djecu do 10 godina. U pojedinačnoj konkurenciji, klub ima više od 50 registriranih igrača pri HTS-u, a još se više od 20 djece natječe na turnirima iz kalendara regionalnog saveza. U značajnoj mjeri klub je obnovljen( žica, stupovi, mreže, klupe . . .), ali ono što svi željno iščekujemo je konačno puštanje u rad novih klupskih prostora ispod tribine stadiona, koji su pred dovršetkom. Iduće bi nakon toga bilo povećanje zimskih kapaciteta, na tri terena, što bi zadovoljilo postojeći interes za igranjem i treniranjem tenisa u zimskim mjesecima u našem klubu. Nadamo se skorom ostvarenju zacrtanih ciljeva, te kroz vrijedne sportske rezultate daljnje promicanje grada Koprivnice kroz ime kluba koje sa ponosom nosi!