strings

stringsŽice se proizvode od prirodnih i sintetičkih materijala. Žice proizvedene od prirodnih materijala vrlo su skupe, brzo se troše, ali su i kvalitetne. One povećavaju preciznost udarca, poboljšavaju osjećaj za loptu, utjeću na bolje izvođenje rotacije i štite ruku od umora. Žice proizvedene od sintetičkih materijala otporne su na vlagu, jeftine, a po kvaliteti se sve više približavaju svojstvima onih od prirodnih materijala. Postoje različite debljina žica koje se kreću od 1.20mm pa do 1.35mm. Što je debljina žice veća time će i trajnost biti veća ali s povećanjem debljine se gubi osjećaj. 

 

 Kako se španaju žice na reketu?

Žice se napinju strojem koji precizno određuje napetost po cijeloj površini reketa. Napetost se izražava u kilopondima. Na svakom reketu proizvođač naznačuje napetost žica koju preporučuje. Uzdužne žice su duže i napinju se jače od poprečnih.

Kako će različita napetost žice utjecati na moju igru?

Napetost žice ima vrlo bitnu ulogu u određivanju karakteristike reketa. Manja napetost žica na reketu znači više snage i manje kontrole. Razlog tome je što će se slabije našpanane žice više savijati te s time kreirati katapult efekt koji će izbaciti lopticu puno brže. Što je žica napetija imat ćete više kontrole sa sigurnijim udarcima ali i manje snage. Napetost žica također određuje trajnost žica. Ukoliko su žice napetije trajat će duže od slabije napetijih žica. Najčešće napetosti žica su od 22-28kg. Zaključak: ukoliko ste igrač čiji stil je više napadačka igra, napetost žica ćete svesti na minimum ali čete s time izgubiti bolju kontrolu lopte, ukoliko ste igrač čiji stil je obrambena igra, napetost žica čete povećati te s time dobiti bolju kontrolu ali i smanjiti snagu udarca.

Kada zamijeniti žice?

video-stringingPostoji puno različitih tipova žica koje su različite dugotrajnosti. Osim različitih materijala debljina žice također određuje dugotrajnost žice. Ukoliko je žica veće debljine bit će dugotrajnija od tanje žice, a ovisno od vrste materijala od kojeg je izrađena, kao i debljine svaka žica mijenja napetost. Napetost i elastičnost žice bitni su parametri za promjenu žice – u ovlaštenim servisima možete provjeriti napetost žice i prema dobivenim informacijama možete donijeti odluku hoćete li žicu mijenjati ili ne (ako ste zapamtili ili zabilježili na koliko ste žicu našpanali). Žica koja je izgubila napetost ograničava Vašu igru, a u gorem slučaju može uzrokovati i zdravstvene probleme s ručnim zglobom, laktom, ramenom i sl. Neki vanjski faktori također mogu uvelike utjecati na navedene parametre, a najčešći je velika temperaturna razlika, ako primjerice po zimi ostavite reket u autu pa žice sa + 20°C iz prostora dođu na – 20°C.

Postoji više uvriježenih savjeta kada promijeniti žice, a mi bi preporučili sljedeće:

-za rekreativce (koji igraju neredovito): mijenjati žice svaka dva do tri mjeseca (ovisno o vrsti žica)

-zamjena žica svakih 40 sati igranja, primjerice ako igrate 3 x tjedno po 2 sata igre (ukupno 6 sati tjedno) znači otprilike svakih sedam tjedana

Razlika između otvorene i zatvorene gustoće reketa?strings1

Na ovu karakteristiku mnogi rekreativni igrači zaborave. Gustoća žica utječe na mnoge aspekte sveukupnih performansi reketa. Kada se raspravlja o gustoći žica najčešće se govori o otvorenoj i zatvorenoj gustoći.

Otvorena gustoća žica dozvoljava veći spin ali i omogućuje slobodniju kretnju žica po reketu što povećava trenje zbog kojeg žice brže pucaju. Pod otvorenom gustoćom žica se smatraju reketi s rasporedom žica 16×18.

Zatvorena gustoća žica ili gušće raspoređene žice će ponuditi manje spina i bolju kontrolu te će biti dugotrajnije. Pod zatvorenom gustoćom žica se smatraju reketi s rasporedom žica 18×20.

Kakve su to hibridne žice i kakav utjecaj imaju na moju igru?

Hibridno špananje je kada su dvije vrsta žica korištene na jednom reketu. Jedan set žica je upotrijebljen za glavni niz (vertikalne žice) dok drugi set je upotrijebljen za poprečni niz (horizontalne žice). Ako se upotrijebe dugotrajnije žice na glavnom nizu, a mekše žice na poprečnom nizu dobit će se dobar balans kontrole, mekoće i dugotrajnosti.